Project Profile Sustainability

Yale-NHH Park Street Laboratory

55 PARK ST New Haven CT 06510 US

Project Description

Burgeoning acted as Design Director / Project Manager with Behnisch Architekten, in collaboration with:

Consulting Architect: Behnisch Architekten
Executive Architect: Svigals+Partners
 
The Park Street Laboratory (New Haven, Connecticut) is situated between two ends of the Yale campus—Central & South Medical Campus.  It is located at the end of an incompleted highway project, known as the Route 34 Corridor.  Route 34 was part of a growing regional plan that envisioned New Haven as a modern, utopian society, where the automobile was celebrated as a primary means of transportation.  A portion of the project consisted of the enormous Air Rights Parking Garage, which created expediant access to the hospital and its surrounds.  In the 1970s, the Route 34 plan began to lose momentum, and was subsequently deeded to the City for development.  The Park Street Laboratory was the first project tasked to complete the physical and symbolic divide between two disparate neighborhoods, since the ended highway project.
 
The Park Street building is both a critical laboratory extension to the Yale-New Haven Hospital, as well as a neighborhood catalyst promoting a positive, enjoyable public realm for Yale University and the City.  This project maintains a major public thoroughfare between the hospital’s North Pavilion Cancer Center and creates connection between the loading dock and hospital's North Pavilion. Primary site access occurs through the Air Rights Garage (located to the East of the site), and via street access at the corner of Park Street and South Frontage Road.  Its program includes: four floors clinical laboratory, blood bank, pharmacy, loading bay, administrative offices, ground floor retail, and a multi-functional auditorium space. This project utilizes state-of-the-art laboratory technology, and functions as a comfortable working environment for employees by use of advanced daylighting and mechanical strategies, together with break-out areas and social spaces.  The structural design allows for future technology fit-outs, as mechanization increases throughout Yale's clinical labs.
 
Doctors and patients circulate the Park Street Laboratory via a fourth floor skywalk from the adjacent North Pavilion Cancer Center, and the Air Rights Parking Garage, located to the East of the laboratory. This variety of entry points provides an inherent animation within the public atrium space, allowing users with barrier-free wheelchair access to the facility. Laboratories are connected to the atrium by means of security-coded locks and laminated security glazing, which provides visual transparency between laboratory employees and public.

Project Attributes

Project Type:
Sustainability
Project Phase:
Completed May, 2009

Project Outcome

  • LEED® Gold Certification
  • Low-energy atrium and laboratory mechanical systems
  • Advanced daylighting strategies
  • Communicative spaces with employee break-out areas
  • Natural materials & indoor plantings

Savings & Incentives

Cost Savings:
None Provided
Energy Savings:
Approximately 25-30%
Payback Period:
None Provided
Incentives Used:
Integrated glass light-redirection blades, fritted-glass sunshading, enthalpy wheels, gas-absorption chiller, high-performance facade, daylight modeling, reclaimed wood, job-site recycling